Selecteer een pagina

Zet opleidingsbudget in om burn-out verzuim te verlagen

door | 29 december 2022

Burn-out verzuim op de werkvloer

Van Tweede Kamerleden tot zorgpersoneel, van onderwijskrachten tot maaltijdbezorgers. Burn-out komt in alle gelederen van de samenleving voor. Personeelstekorten, ziekteverzuim, (te) hoge werkdruk. Mantelzorgen, kinderopvangwachtlijsten, prijzen die de pan uitrijzen. Er zijn grenzen aan wat we aan kunnen. En we willen het allemaal zo graag (perfect) doen.

Signalen gemist

Vaak beseffen mensen die in een burn-out terecht zijn gekomen achteraf wel dat er signalen waren. En dat ze die gemist hebben. Of er niet aan wilden toegeven. Ook de nabije omgeving zegt vaak de rode vlaggen wel gezien te hebben. De prestatie druk is enorm en dat begint al op school dus we raken er al vroeg aan gewend. We verleggen onze grenzen want het gaat toch goed? Totdat het toch mis gaat.

Preventief handelen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Als je weet waar je op moet letten kun je veel narigheid voorkomen, zowel voor de werknemer en diens naasten, als de werkgever en de collega’s. Korte lontjes, deadlines missen, vergeetachtigheid, af en toe een dagje afwezig vanwege vage klachten. Dat zijn voor werkgevers signalen. Persoonlijke aandacht geven helpt, men voelt zich gezien en gehoord, maar het lost veelal de oorzaak van de oorzaak niet duurzaam op.

Persoonlijk leertraject

Een burn-out raakt aan alles in je leven, je bent immers even helemaal, in al je rollen, uitgeschakeld en gaat dan weer opkrabbelen. Een goed moment om eens met een helikopter view je leven te overzien. Want waar ging het mis en hoe is dat zo gekomen? Die vragen kunnen ook gesteld worden in de preventieve fase, als je ziet dat iemand aan het worstelen is om alle ballen in de lucht te houden. Persoonlijke ontwikkeling, persoonlijk leiderschap, er is veel te leren.

Opleidingsbudget inzetten

Bij het uitnutten van opleidingsbudget wordt al snel gedacht aan het leren van nieuwe kennis en vaardigheden. Gelukkig besteden werkgevers dit budget ook steeds vaker aan persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Er is persoonlijk leiderschap nodig om je gezondheid in eigen hand te nemen, om je leefstijl duurzaam te veranderen en een gezond en vitaal leven te leiden.

Een burn-out of de signalen als voorloper ervan, zijn een uitnodiging om jezelf eens als mens in z’n geheel te bezien. Dus niet alleen de werknemer die uitvalt, juist ook de mens achter de werknemer. En niet alleen de fysieke of alleen de mentale kant, maar juist de samenhang daartussen.

Leefstijl Coachtraject

Het zoeken naar de oorzaak van de oorzaak in alle leefpatronen van een werknemer (denk aan eet-, beweeg-, slaap- en denkpatroon). Deze oorzaken integraal oplossen voor een duurzaam resultaat. Dat is wat mijn Leefstijl Coachtrajecten bieden. Win-win; voor werknemer én werkgever. Voorkom hoge kosten door langdurige uitval van medewerkers. Zet het opleidingsbudget hiervoor in. Er is zoveel te winnen!

Grip op burn-out verzuim

Onderzoek of jij grip hebt op het burn-out verzuim op jouw werkvloer. Doe de Quick Scan en kom het te weten! De link staat in de comments.

Contact

Gun jezelf een beter leven.