Selecteer een pagina

Wat kan leefstijlcoaching betekenen voor werkgevers en werknemers?

door | 12 mei 2023

Meer dan voeding en beweging

Waar denk jij aan bij leefstijlcoaching? Informatie en advies over voeding en beweging om je leefstijl te verbeteren, dat is het toch? Ja en nee. Ten eerste spelen bij leefstijlcoaching voeding en beweging mogelijk wel een rol, maar dat hoéft niet. Ten tweede geeft een coach, het woord zegt het al: coaching. Dit kán in combinatie met informatie en advies, dat is bij leefstijlaangelegenheden vaak wel noodzakelijk, maar het hoéft niet. Dit is vaak wel het geval als er sprake is van een voedingspatroon dat de gezondheid niet dient, of een bewegingspatroon dat onder de maat is om gezond en vitaal oud te worden. Met alleen informatie en advies ben je er helaas nog niet en met de focus op alleen voeding en beweging ook niet.

Verantwoordelijkheid nemen

Om je leefstijl te veranderen is persoonlijk leiderschap nodig. Verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid en dus je leefstijl is een bewuste keuze waar je met heel je hart en met intrinsieke motivatie voor kiest. Als deze ingrediënten aanwezig zijn heb je mogelijk genoeg aan informatie en advies en geen coach nodig. Dan ga je zélf op zoek en dingen uitproberen, zoals ik bijvoorbeeld gedaan heb. Niet iedereen heeft de focus op gezondheid en vitaliteit, velen willen er liever lekker op los leven en genieten van de grote geneugten des levens, toch? Tot je geconfronteerd wordt met klachten of zelfs een ziekte of aandoening. Als we niet ziek zijn hebben we 1000 wensen, als we ziek zijn maar één wens: beter worden! Gemiddeld worden Nederlanders vanaf hun 40e levensjaar patiënt en komen vanaf dan regelmatig bij een behandelend arts.

Ontspanning

Naast voeding en beweging zijn er nog 2 belangrijke pijlers waar leefstijl op rust. Dit zijn ontspanning en zingeving. In mijn eerste serie blogs heb ik vooral geschreven over stress en de consequenties daarvan. Je kunt ze hier teruglezen: Blog – Leefstijlcoach Jeannette In onze huidige maatschappij is veel stress en dat gaat verder dan een hoge werkdruk of moeilijke privéomstandigheden. Het gaat om de work/life balance in de volle breedte. Als je belasting groter is dan je belastbaarheid is er sprake van onbalans in work/life. Die belasting of stress kan ook veroorzaakt worden door verkeerde voeding of supplementen, toxische denkpatronen, laag zelfbeeld, te weinig, verkeerde of teveel beweging. Als je teveel van jezelf eist en dus je grenzen overgaat raak je uit balans. Is dit langdurig, zelfs chronisch, dan ligt uitputting op de loer: burn-out. Het eerste waar een goede leefstijlcoach met een cliënt mee aan de slag gaat is de pijler ontspanning, hierdoor wordt de belastbaarheid verhoogd.

Zingeving

Ik noemde hem al even, de vierde pijler, zingeving. Letterlijk zin geven aan je leven. Hoe geef jij je leven zin? Wanneer ervaar je zingeving? Dit verschilt eerlijk gezegd per levensfase. Als puber of student vind je andere zaken belangrijk dan als je na je studie aan je carrière begint of nog later met de liefde van je leven een gezin gaat starten. Als de kinderen het huis uit zijn wordt alles weer anders en eenmaal gepensioneerd…. Je persoonlijk waarden veranderen bij elke nieuwe fase, bij elke stap in je persoonlijke ontwikkeling. Dan kan er behoefte ontstaan om een nieuwe opleiding te beginnen of ga je uitkijken naar een andere baan. Of je komt erachter dat je eigenlijk heel reactief leeft; zonder je eigen keuzes te maken ga je mee in wat anderen tegen je zeggen of van je vragen. Maar wat wil je zélf eigenlijk?

De rol van leefstijl in je werk

Het werk wat je doet is uiteraard zeer bepalend in het ervaren van zingeving in je leven. Als je 8 uur per dag, 40 uur per week bezig bent met het uitvoeren van taken waar je geen voldoening uithaalt, waar je niet je passie in kwijt kunt, die niet verenigbaar zijn met jouw persoonlijke waarden raakt de work/life balance uit evenwicht. Het levert stress op omdat je iets van jezelf eist dat niet bij je past. Je mond zegt ja, maar je hart zegt nee. Ben je je hier niet van bewust, of zie je geen mogelijkheden om het over een andere boeg te gooien, of zit je in de figuurlijke gouden kooi, dan levert dit stress op. Een werknemer die niet betrokken is bij het werk, bij de missie en visie van het bedrijf ervaart stress. Dat betekent dat deze werknemer niet zijn volledig potentieel benut. Dat is niet alleen heel belastend voor die persoon maar ook voor de werkgever. Uit onderzoek van Gallup is gebleken dat slechts 13% van de beroepsbevolking bezield bezig is in zijn of haar werk. Dat betekent dat 87% dat dus niet is. Dus als ergens winst te behalen is, is dat hier wel. Voor de werkgever, die toch het liefst wil dat de betrokkenheid van werknemers optimaal is, omdat de productiviteit, creativiteit, oplossend vermogen en innovatiekracht dan optimaal is. En ook voor de werknemer, die het liefst met plezier aan het werk is, gezond en vitaal is en op de toppen van zijn kunnen zin geeft aan zijn leven in het werk dat ie dagelijks doet.

Leefstijl als (preventief) medicijn

Als de oorzaak van stress of work/life onbalans een verkeerde leefstijl is, dan is de oplossing het verbeteren van je leefstijl. De stressreactie is gericht op schade aan de buitenkant van ons lichaam, maar de moderne mens lijdt meer aan de binnenkant van het lichaam. Chronische stress verlaagt ons lichaamsbewustzijn, waardoor we verkeerde keuzes maken. Je kunt leren de regie over je gedrag weer terug te pakken. Dit kun je trainen net als een spier. Je kunt je stresstolerantie verbeteren waardoor je beter bestand bent tegen chronische stress. Ik help je daar graag bij met een Leefstijl Coachtraject. Wil je weten of iemand van jouw team, afdeling of organisatie baat kan hebben bij een Leefstijl Coachtraject? Doe dan eens de gratis Quick Scan ‘Grip op burn-out verzuim’  en kom het te weten.

Gratis kennismaken

Je bent van harte welkom om kennis te maken op mijn coachlocatie in Het Groene Hart. Centraal gelegen tussen de Randstadsteden. Weg van thuis en weg van de werkvloer op een inspirerende locatie aan de slag met jezelf. Kennismaken kost niks en zo kunnen we ontdekken of ik jouw coach zou kunnen zijn en jij mijn cliënt. Doe het meteen via deze link (Kies een datum en tijd) en wie weet maak jij al snel betere keuzes voor een gezondere leefstijl met meer zingeving in je leven!

Contact

Gun jezelf een beter leven.