Selecteer een pagina

Stress, de sluipmoordenaar

door | 19 januari 2023

Stress response

In het moderne leven is stress een sluipmoordenaar terwijl dit vanuit onze oorspronkelijke programmering bedoeld is om te overleven. Dat komt omdat onze leefomgeving rigoureus is veranderd terwijl onze programmering nog hetzelfde is als in de oertijd. In die tijd was de stress response noodzakelijk om te kunnen vechten of vluchten. Binnen 10 seconden na het schrikken van een bruine beer gaat er via het autonome zenuwstelsel een signaal naar de bijnier en wordt er adrenaline aangemaakt. Dit is een ontstekingsbevorderende stof. Het lichaam verwacht fysieke verwondingen op te lopen door te vechten of vluchten. En om deze wonden te genezen is ontsteking nodig. Binnen 10 minuten na de schrik wordt er middels hormonen in het bloed een signaal gegeven aan de bijnier waardoor cortisol wordt aangemaakt. Dit is een ontstekingsremmende stof waardoor de ontstekingsreactie weer afgeremd wordt en de stress response beëindigd wordt. De stress response is dus van oudsher een beschermingsmechanisme. In onze moderne tijd worden we van dit mechanisme ziek. De stressor van vandaag de dag is niet die bruine beer maar psychosociaal of psycho-emotioneel van aard. De stress response van ons lichaam blijft echter hetzelfde; alsof we stress ‘van buiten’ hebben, terwijl we stress ‘van binnen’ hebben. En dat maakt stress een sluipmoordenaar.

Overactief immuunsysteem

Om te overleven reageren we op een stressor door te vechten of vluchten. De stress response zorgt ervoor dat we in staat worden gesteld om te vechten of vluchten. De adrenaline en cortisol maken de darmbarrière tijdelijk verhoogd doorlaatbaar zodat water, natrium en glucose makkelijker op te nemen zijn. Dit hebben we nodig om onze spieren te voorzien van energie zodat we kunnen vechten of vluchten. Er zijn echter ook nadelige consequenties aan dit mechanisme; er komen ook ongewenste stoffen vanuit de darm in ons lichaam. Onverteerde eiwitten, gifstoffen en bacteriële resten van ziekteverwekkers bijvoorbeeld. Zolang de doorlaatbaarheid tijdelijk is kan een gezond lichaam dit prima aan. Maar bij langdurige stress is de verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand ook langdurig. Dit heet een lekkende darm of leaky gut. Als er langdurig onverteerde eiwitten, gifstoffen en bacteriële resten van ziekteverwekkers het lichaam binnen komen kan endotoxemie ontstaan. Het immuunsysteem wordt voortdurend geactiveerd doordat al deze stoffen binnen komen en zo ontstaat er een ontstekingsreactie. Als de ontsteking uit chronische stress voortkomt, noemen we dit een chronische of laaggradige ontsteking. Deze sluimerende ontsteking is de oorzaak van vele welvaartziekten.

Chronische stress

We zijn allemaal normale mensen die in een -voor de programmering van ons lichaam- abnormale omgeving wonen. Ten opzichte van de oertijd is ons voedingspatroon radicaal veranderd door het ontstaan van landbouw en veeteelt. Ons beweegpatroon is ingrijpend veranderd door de industriële revolutie en ons ontspanpatroon is rigoureus veranderd door de komst van het digitale tijdperk. Dit alles heeft onze leefstijl in negatieve zin veranderd. Verkeerde voeding, te weinig beweging, ontspanning met schermpjes zijn de stressoren van vandaag. Denk daarnaast aan zorgen over de hypotheek, de inflatie, de energierekening of alle bordjes die je in de lucht ‘moet’ houden. Het goede nieuws is: daar waar een ongezonde leefstijl de oorzaak is, is een gezonde leefstijl de oplossing. En daar kan aan gewerkt worden!

Leefstijl coaching

Hoe is het met jouw stresslevel? Op een schaal van 1 tot 10? En wat zijn de factoren in jouw leven die stress opleveren? Wil je er beter mee leren omgaan? Of liever de oorzaak van de oorzaak achterhalen en aanpakken? Je stress bestendigheid verbeteren? Of de balans tussen jouw draaglast en draagkracht verbeteren? Welke leefstijlaanpassingen kun jij doen om te voorkomen dat stress voor jou een sluipmoordenaar wordt? Je hoeft niet ziek te zijn om je leven beter te maken. Er is veel winst te behalen door de context van jouw leven in z’n geheel te bezien, de onderlinge samenhang van factoren in kaart te brengen en de oorzaak van de oorzaak van ongemakken aan te pakken. Vitaal en gezond in het leven staan, met plezier en energie de dag beginnen en eindigen, wie wil dat nou niet? Denk je baat te hebben bij een onderzoek naar de rol van stress in jouw leven? Denk dan eens aan een Leefstijl Coachtraject. Voor jezelf of misschien voor een medewerker uit je team, afdeling of organisatie.

Gratis kennismaken

Kom kennismaken op mijn coachlocatie in Het Groene Hart. Centraal gelegen tussen de Randstadsteden. Weg van thuis en weg van de werkvloer op een inspirerende locatie aan de slag met jezelf. Kennismaken is gratis en zo kunnen we ontdekken of ik jouw coach zou kunnen zijn en jij mijn cliënt. Doe het meteen via deze link (Kies een datum en tijd) en wie weet ga jij stress binnenkort op een gezonde manier te lijf!

Contact

Gun jezelf een beter leven.