Burn-out
In mijn vorige blog vertelde ik over chronische stress en dat dit -als het lang aanhoudt- zou kunnen resulteren in een burn-out. We hebben stress nodig om alert te zijn en om de dingen te doen die we willen doen; het zorgt voor motivatie om in actie te komen. Duurt het stressgevoel te lang dan wordt je bang en kun je angst- en paniekgevoelens krijgen. De eindfase daarvan is een burn-out. Fysiek gezien is dat uitputting van de bijnierschors, waardoor deze geen cortisol meer aanmaakt. Adrenaline kun je altijd blijven aanmaken, via het zenuwstelsel en het bijniermerg, hiermee wordt ontsteking ‘aan’ gezet. Maar de bijnierschors is voor de cortisolaanmaak uitputbaar, vandaar: burn-out.
Ontstekingsgevoeligheid
Een burn-out is dus mentaal én fysiek, je bent angstig en paniekerig én heel ontstekingsgevoelig, omdat de door stress ontstane ontsteking door gebrek aan cortisol niet ‘uit’ gezet kan worden. Tegelijkertijd kunnen er allerlei ongewenste stoffen via de darmwand binnenkomen (de in een eerder blog benoemde endotoxemie) als reactie op stress. De daardoor ontstane laaggradige ontsteking is oorzaak van vele welvaartsziekten en -klachten.
Hormooneffecten
Er zijn meer lange termijn effecten van chronische stress. Dan gaat het bijvoorbeeld over een toenemende kans op schildklieraandoeningen en een toenemende kans op vruchtbaarheidsproblemen. Mogelijk heb je dit wel eens gehoord of gelezen? Misschien ken je een stel dat heel graag zwanger wil worden en dat lukt maar niet? Of een vrouw in de overgangsleeftijd die een trage schildklier bleek te hebben? Dikke kans dat de personen in deze voorbeelden chronisch stress hebben en dan is dat veelal de oorzaak. Dit komt door de nauwe verbinding van de bijnier (je weet wel van de cortisolaanmaak) met de schildklier en de geslachtsklieren.
Energieverdeling
Door deze nauwe verbinding kan chronische stress de werking van de schildklier en geslachtsklieren en dus vruchtbaarheid en voorplanting negatief beïnvloeden. Dat heeft de natuur zo geregeld. Als je in gevaar bent ligt de prioriteit bij overleving, niet bij stofwisseling en voortplanting. Als je chronische stress hebt, ben je steeds moe en word je een reproductieve loser. Het lichaam regelt de energie verdeling zodanig dat de hypothalamus en de hypofyse alle energie inzetten op de bijnierschors voor de productie van cortisol, waardoor stofwisselingsproblemen ontstaan, je libido laag is en je vruchtbaarheid vermindert. Zo verstrekkend kan het dus zijn!
Symptomen
De aanmaak van cortisol door de bijnier om de stress te lijf te gaan blokkeert de productie van schildklierhormonen, de schildklier wordt traag. Dit kan resulteren in vermoeidheid, niet goed tegen kou kunnen, aankomen in gewicht, geheugen- en concentratieproblemen, depressie, haarverlies, droge huid en onvruchtbaarheid. Om dezelfde reden ontstaat er afbraak van geslachtshormonen hetgeen libidoverlies met zich mee kan brengen maar ook PCOS bij vrouwen en prostaatvergroting bij mannen. Deze laatste twee verminderen je vruchtbaarheid. Tja, de natuur veroordeelt niet, maar werkt wel met consequenties.
Leefstijl als (preventief) medicijn
Als de oorzaak van chronische stress een verkeerde leefstijl is, dan is de oplossing het verbeteren van je leefstijl. De stressreactie is gericht op schade aan de buitenkant van ons lichaam, maar de moderne mens lijdt meer aan de binnenkant van het lichaam. Chronische stress verlaagt ons lichaamsbewustzijn, waardoor we verkeerde keuzes maken. Je kunt leren de regie over je gedrag weer terug te pakken. Dit kun je trainen net als een spier. Je kunt je stresstolerantie verbeteren waardoor je beter bestand bent tegen chronische stress. Ik help je daar graag bij met een Leefstijl Coachtraject. Wil je weten of iemand van jouw team, afdeling of organisatie baat kan hebben bij een Leefstijl Coachtraject? Doe dan eens via deze link de gratis Quick Scan ‘Grip op burn-out verzuim’ en kom het te weten.
Gratis kennismaken
Je bent van harte welkom om kennis te maken op mijn coachlocatie in Het Groene Hart. Centraal gelegen tussen de Randstadsteden. Weg van thuis en weg van de werkvloer op een inspirerende locatie aan de slag met jezelf. Kennismaken kost niks en zo kunnen we ontdekken of ik jouw coach zou kunnen zijn en jij mijn cliënt. Doe het meteen via deze link (Kies een datum en tijd) en wie weet maak jij al snel betere keuzes voor een gezondere leefstijl!