Selecteer een pagina

Acute stress moet!

door | 27 januari 2023

Watjes!

In mijn vorige blog schreef ik over chronische stress. Hoe het ontstaat en welke negatieve impact het heeft. Dit blog gaat erover dat stress niet per definitie slecht is. De stress die een gunstige uitwerking heeft op onze gezondheid is acute stress. Dit is kortdurende stress die je sterker maakt zoals honger, dorst, koude en hitte. En juist deze stress hebben wij in onze moderne maatschappij uitgebannen. Alles om ons comfort te verhogen! Wat we ons niet realiseren is dat het ons in feite zwakker maakt. We zijn watjes geworden. Tenzij je deze stressfactoren bewust een plek geeft in je leefstijl, dan profiteer je van de gezondheidsvoordelen. Doe bijvoorbeeld aan periodiek vasten, bulkdrinken, koud douchen en ga regelmatig naar de sauna. Het gaat erom dat je een korte inspanning levert (koude douche of sprintje) of opoffering (honger of dorst) en daarna tijd maakt voor een lange ontspanning. Klinkt best goed toch?

HIIT

Sporten en dan vooral HIIT (Hoog Intensieve Interval Training) is ook een vorm van acute stress voor het lichaam. Het sympathische gedeelte van ons autonome zenuwstelsel (het stresssysteem) komt dan in actie. De bloeddruk gaat relatief iets omhoog omdat de bloedvaatjes samenknijpen (vasoconstrictie genoemd). En als je ervoor zorgt dat je beweegt in de natuur zorgt het zonlicht voor het vrijkomen van stikstofoxide in de huid. Dat zorgt juist weer voor het verwijden van bloedvaatjes (vasodilatatie). Mijn favoriet is om twee vormen van acute stress te combineren: ’s Ochtends op een nuchtere maag lekker buiten hardlopen en dan aan het einde van ochtend brunchen.

Balans

Dus waar langdurig uit balans zijn door chronische stress ziekmakend is, is acute stress een weldaad voor het lichaam. En het beschermt je tegen chronische stress. Kortdurende stressoren vergroten de adaptogene capaciteit van je lichaam. Dit is het aanpassingsvermogen van je lichaam om na een balansverstoring weer zo snel mogelijk de balans terug te brengen. Deze capaciteit kun je trainen door regelmatige blootstelling aan deze hormetische prikkels. Je komt dan steeds sneller weer terug in balans en raakt minder snel uit balans. Je wordt dus sterker en weerbaarder.

Eerst ontspanning

Acute stress mag je dus echt vaker in je leven uitnodigen. Als je gezond bent zou ik zelfs willen zeggen, móet je vaker uitnodigen, want het helpt je gezond te blijven. Ben je ziek of heb je veel chronische stress dan is het niet de eerste knop waar ik aan zou willen gaan draaien. Begin dan eens met het verminderen van die chronische stress. Dat kan natuurlijk door iets aan de stressfactoren in je te leven doen, maar dat is vaak niet zo eenvoudig. Wat wel altijd kan is chronische stress verlagen door te bewegen in de natuur; bos- en strandwandelingen maken bijvoorbeeld. Of neem yogales en leer mediteren. Zorg voor meer huid-op-huid contact door te knuffelen, vrijen of een huisdier te aaien. Als je toch op een milde manier acute stress wilt uitnodigen, loop dan op blote voeten over het gras, het strand en door water of ga natuurzwemmen dat helpt je te aarden. Ga tuinieren met blote handen zodat je kleine wondjes krijgt waar je immuunsysteem weer ouderwets aan de buitenkant mee aan de slag kan.

Leefstijlcoachtraject

De basis van een gezond leven is een stressvrij bestaan. Een uitdaging in deze tijd! Heb je meer nodig om chronische stress te verminderen dan de tips die ik hierboven heb gegeven, of wil je weten hoe jij preventief je leefstijl kunt aanpassen door acute stress toe te voegen? Denk dan eens aan een Leefstijl Coachtraject. Want je hoeft niet ziek te zijn om je leven beter te maken. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Gratis kennismaken

Ik nodig je uit om gratis kennis te komen maken op mijn coach locatie in Het Groene Hart. Centraal gelegen tussen de Randstadsteden. Weg van thuis en weg van de werkvloer op een inspirerende locatie aan de slag met jezelf. Kennismaken is gratis en zo kunnen we ontdekken of ik jouw coach zou kunnen zijn en jij mijn cliënt. Doe het meteen via deze link (Kies een datum en tijd) en wie weet maak jij je leven binnenkort beter!

Contact

Gun jezelf een beter leven.